Czym wyróżniają się ekspresy do gastronomii?

Posiadając własny lokal, niezależnie czy to kawiarnię czy restaurację, należy zakupić do niej odpowiedni ekspres do kawy, gdyż bez niej większość Polaków nie wyobraża sobie poranka. Kawę klienci zamawiają również po obiedzie, do deseru.

Na co w takim razie zwrócić uwagę wybierając ekspresy do gastronomii?

Decydując się na zakup ekspresu do kawy należy zwrócić uwagę na to, jaką ilość kaw planujemy serwować, i chociaż jest to trudne pytanie, jest ono zasadne. Jeżeli klienci niezbyt często zamawiają kawę, wystarczy jeden mały ekspres, natomiast jeżeli kawa w lokalu jest często serwowana, zasadnym byłoby kupić profesjonalny ekspres kolbowy oraz zatrudnić baristę, który ten sprzęt obsłuży, podając wyśmienitą kawę.
Kawa, którą pijemy w domu, przyrządzona z ekspresu automatycznego różni się od tej zamawianej w kawiarni. Tam oczekujemy, aby zamówiony napój był najwyższej jakości, aromatyczny, gdyż za to płacimy. Dlatego pomimo łatwości przygotowania kawy w podstawowym ekspresie, należy zainwestować w sprzęt wysokiej klasy. Ekspres kolbowy, profesjonalny, co najmniej dwu, trzy kolbowy, to wydatek, jednak aby zyskać trzeba najpierw zainwestować. Dodatkowym kosztem tej inwestycji jest zatrudnienie osoby specjalizującej się w przygotowywaniu wysokiej jakości kawy, czyli właśnie baristy. Nie każda osoba posiada umiejętność odpowiedniego spieniania mleka, które jest konieczne do przyrządzenia cappuccino lub latte.

Dlaczego zatrudnienie baristy jest takie ważne?

Klienci przychodzący do kawiarni oczekują, że zostanie im podana pyszna, aromatyczna kawa. Jednak nie każdy potrafi taką przygotować. Profesjonalny ekspres do kawy, w odróżnieniu od automatycznego, który mamy w domach, wymaga pewnych umiejętności od obsługującego. Ogromne znaczenie ma również mieszanka kaw użyta do jej przyrządzenia. Dlatego doświadczony barista zadba o wszystko co ma związek z kawą, podnosząc jakość kawiarni. Zadbanie o powyższe kwestie sprawi, że odczucia klientów względem danego punktu gastronomicznego będą pozytywne, co przełoży się na sukces lokalu.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + cztery =