Ekspres tradycyjny vs. Ekspres automatyczny?

Nie ma wątpliwości, że rytuał picia kawy jest nie tylko zastrzykiem energii, ale przede wszystkim chwilami zapomnienia, relaksu i rozkoszowania zmysłów smakiem i aromatem. Posiadanie własnego ekspresu w domowych warunkach jest przede wszystkim możliwością parzenia takiej kawy, na jaką ma się ochotę – sprawdzonej marki, ulubionego smaku, oraz własnym sposobem. Jakie metody parzenia kaw oferują ekspresy, które są komercyjnie dostępne i który z nich jest najlepszy?

Ekspres tradycyjny, który zapoczątkował erę automatyzacji picia kawy, wypierając kolejno kawiarki, a potem ekspresy ciśnieniowe, jest przeznaczony dla tych, którzy lubią czynnie uczestniczyć w rytuale parzenia napoju. Produktem do parzenia naparu, jest kawa zmielona, którą można kupić, lub przygotować samodzielnie, posiadając dodatkowo młynek. Ekspres kolbowy jest tak nazywany nie bez przyczyny. Urządzenie posiada bowiem kolbę, w której mieści się sitko, w którym z kolei umieszczana i ubijana jest zmielona kawa. Proces właściwego dociskania struktury kawy jest bardzo istotny, aby zachować jej wszystkie walory smakowe i zapachowe. Koniecznym jest także każdorazowe mycie elementów urządzenia, celem zachowania jego czystości. Ekspres tradycyjny jest stosunkowo tanim produktem, na który wielu może sobie pozwolić. Mimo, iż wydawać by się mogło, że obsługa urządzenia jest skomplikowana i czasochłonna, to ten typ sprzętu ma wielu zwolenników z uwagi na celebrację parzenia kawy i delektowania się jej walorami.

Najbardziej nowoczesną wersją kawiarek jest jednak ekspres automatyczny, który niegdyś widywany w ekskluzywnych kawiarenkach, dziś może stanąć w domowych warunkach, jeśli oczywiście gospodarze posiadają dostatecznie dużo miejsca, ponieważ sprzęt jest sporych rozmiarów. Urządzenie jednak jest najbardziej zaawansowane technologicznie i pozwala na zaparzenie aromatycznej kawy, zachowując jej wszystkie walory smakowe i zapachowe, dzięki wbudowanemu młynkowi, który mieli ziarna po wywołaniu uruchomienia maszyny. Oprócz regularnego mycia i dbania o zachowanie czystości urządzenia – właściciel nie musi się o nic obawiać. Ekspres, wewnątrz własnej struktury posiada zadane funkcje, które umożliwiają parzenie kaw w różnym gatunku; młynek; system do spieniania mleka; filtry i grzałki. Wszystkie elementy wpływają na jakość obsługi oraz funkcjonalność, która cieszy w każdej kolejnej, przygotowanej przez siebie filiżance.

Zobacz: Ekspresy do kawy - Najlepsza-kawa

Upodobania i gusta, dotyczące picia kawy są tak różne, jak wiele gatunków kaw na świecie. Właśnie dlatego nie ma urządzenia do ich parzenia, które zadowoliłoby wszystkich. Przewaga automatyzacji, która w dzisiejszych czasach przychyla się w stronę zabieganego społeczeństwa, podsuwa jako wybór ekspres automatyczny, jednak rytuał i branie udziału w procesie tworzenia naparu, jaki daje ekspres kolbowy to argument, który przemawia za chwilom zatrzymania się i rozkoszowania każdą kroplą czarnej esencji.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 12 =